"Siapa itu??? Coba TEka...!!!"

Bie..........Love....................Ja > ;-)

Daisypath Next Aniversary Ticker

Wednesday, June 24, 2009

si pemanggil penipu....

WAHAI saudara/saudari sekalian... kita kena berwaspada dengan panggilan yang mencurigakan...
kalau ada jer orang call dan minta maklumat memacam kat kita, jangan lar kita senang-senang nak bagi yek...
..........................................................................................................................................................................
Tersebutlar kesah, ramai yang dah terkena...

Jangan mudah percaya panggilan yang diterima adalah daripada pihak yang telah disebutkan oleh pemanggil berkenaan...
Gambar Sekadar Hiasan
Model : Kak Som


Ada si pemanggil penipu... call si A dan bagitau dia daripada bank sekian-sekian... so, nak dijadikan cerita, si A ni pon bagilar maklumat yang diminta tu... Dalam masa tak sampai 5 minit, si pemanggil penipu... itu telah pon cuba mengeluarkan RM 2k daripada kredit card itu... siap kemaskini maklumat kad lagi tu... dengan Si org bank.

Si org bank sekian-sekian itu pon ada call balik dan maklumkan Si A tentang maklumat kad telah dikemaskini... menjadi kehairanan si A lar... bila pulak si A minta maklumat kad itu untuk dikemaskini??? Pelik bin Ajaib....

Dengan segera, si A pon telah pon menelefon balik bahagian servis kad kredit bank sekian-sekian itu... dan 'blok' kan sistem untuk kad berkenaan. Nasib baiklar kad tu dah limit dan reject untuk sebarang pengeluaran.... Jadi, terselamatlar si A daripada tertipu dengansi pemanggil penipu... itu...

Pada si A, jangan pula terguris hati kerna Kak Som masukkan citer ini di sini... Sumer ni sebab Kak Som amat sayangkan si A... teramat lar sangat... kepada si pemanggil penipu...itu pula, moga Tuhan tunjukkan pembalasan ke atas ketidakjujuran hatinya itu...

Moral of the story :-

Macam Pak Nil bagitau kat Radio Era, jangan mudah percaya kepada si pemanggil penipu... mana ada orang nak bagi kita duit@hadiah... cuma, itu adalah panggilan untuk menipu... mengenakan orang yang terleka walau buat seketika cuma..... itular kejer yang tak bermaruah dan tidak bermoral... KITA PULAUKAN si pemanggil penipu...ini dari hidup kita yang harmoni!!!!!!!

2 comments:

  1. btul btul btul... skrg nie mcm2 org blh wat tuk menipu... my sis pun penah kena, ada somebody call kata menang peraduan astro, then die minta account no & card atm details... my sis tanpa fikirkan apa2 pun trus bagi... nasib baiklah die trus tersedar & trus g bank & check account, x sempat apa2 transaksi pengeluaran berlaku... thank GOD

    ReplyDelete
  2. kesiannye si A.. mintak2ler su tak tjebak mcam tu.. bukanye aper kadang2 tu kita terlalai.. tak terpikir org boleh buat jahat dgn kite..

    ReplyDelete